Fortbiken against Duchenne - 6 uren van het Fort van Borsbeek

Fortbiken against Duchenne - 6 uren van het Fort van Borsbeek
Klik op de banner hierboven om in te schrijven voor Fortbiken II
Deze mountainbiketocht is een initiatief van het Nederlandse Duchenne Parent Project en wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse stichting "Evenementen voor Maatschappelijke Organisaties Foundation (Emolife)".

maandag 8 juli 2013

Fietsen voor ziek zoontje


Gazet van Antwerpen, Ma. 08 Jul. 2013, Pagina 18

Merksem
Bert Wollaert zamelt geld in voor onderzoek naar spierziekte
Bert Wollaert verkocht het voorbije weekend ontbijten ten voordele van onderzoek naar de spieraandoening Duchenne.
Met het sponsorgeld neemt de Merksemnaar in september opnieuw deel aan de achtste editie van de mountainbiketocht van Duchenne Heroes. 0 0 Op 28 juni 2007 kregen Bert Wollaert en zijn vrouw te horen dat hun drie maanden oude zoontje de ziekte van Duchenne heeft, een tot nu toe niet te genezen en levensbedreigende spieraandoening die één op de 3500 jongens treft. Van bij de geboorte beginnen alle spieren stelselmatig kracht te verliezen tot uiteindelijk geen enkele spier nog functioneert en het hart het als laatste begeeft. Jongens met de ziekte van Duchenne worden gemiddeld slechts twintig tot dertig jaar oud.
Duchenne Parent Project, een vereniging van ouders die de spierziekte onder de aandacht brengt en geld inzamelt voor onderzoek, organiseert met Duchenne Heroes in september opnieuw de achtste editie van de mountainbike-sponsortocht.
Dit jaar zullen er zo'n 550 deelnemers aan de start staan.
"Gedurende zeven dagen fiets ik zeventig kilometer per dag. Er is ook een zwaardere tocht van zevenhonderd kilometer door België en Nederland", zegt Bert Wollaert. Iedere fietser moet wel 2500 euro sponsorgeld verzamelen. Wollaert en zijn familie kwamen daarom met het idee ontbijten te verkopen. "Vorig jaar kregen we ruim 9000 euro bij elkaar door grote acties als een pannenkoekenverkoop, een fuif, bierverkoop en sponsoring. Nu bieden we twee keer een ontbijt aan, ook nog op 4 augustus."
Een ontbijtpakket bevat onder meer versgeperst fruitsap, pistolets en een koffiekoek, maar ook een gekookt ei, koffie, thee en zelfgemaakte confituur. Gisteren werden er ontbijten verdeeld voor 109 volwassenen en tien kinderen.

Hielprik
Via het Duchenne Parent Project gaat het ingezamelde geld naar onderzoek. "Mijn zoon was drie maanden oud toen de dokters via een hielprik de ziekte ontdekten", getuigt Bert Wollaert. Om de spieren te blijven stimuleren volgt hij al ruim vier jaar kinesitherapie, maar de zesjarige jongen slaapt wel met voetspalken om de verkromming van de voeten tegen te gaan en hij is minder sterk dan anderen. "De auto in klimmen of de trap op wandelen kost hem veel energie, maar hij kan het nog zelfstandig." De medicatie die de jongen sinds een jaar neemt, is slechts een tijdelijke verlichting en zal in de toekomst niet meer helpen.
De familie Wollaert hoopt dan ook dat er snel een geneesmiddel komt.
"Er wordt al vijftien jaar gezocht, en vooral op het vlak van hulpmiddelen is er al veel onderzoek gedaan. Voor mijn zoon zal het kantje boord zijn of het medicijn op tijd komt, want het zal hoe dan ook de spieren niet genezen, maar eerder de aftakeling ervan tegenhouden." Het gezin hoopt verder dat de jongen dit jaar ook mag deelnemen aan het onderzoek.
"We hopen hem zo lang mogelijk uit een rolstoel te houden en hem op een menswaardige manier te laten leven."
i i Inschrijven voor het ontbijt op 4 augustus kan via verrassingsontbijten@gmail.com, uiterlijk een week op voorhand.
LYNN SYMONS ■

Geen opmerkingen: