Fortbiken against Duchenne - 6 uren van het Fort van Borsbeek

Fortbiken against Duchenne - 6 uren van het Fort van Borsbeek
Klik op de banner hierboven om in te schrijven voor Fortbiken II
Deze mountainbiketocht is een initiatief van het Nederlandse Duchenne Parent Project en wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse stichting "Evenementen voor Maatschappelijke Organisaties Foundation (Emolife)".

donderdag 21 juni 2012

Actrice Marleen Merckx sensibiliseert voor ziekte ALS in Centraal Station

Naar aanleiding van wereld-ALS dag is "Thuis"-actrice Marleen Merckx samen met vrijwilligers van de ALS Liga pins gaan opspelden bij reizigers in het Centraal Station om te sensibiliseren voor deze spierziekte. ALS staat voor Amyotrofe Lateraal Sclerose en mensen die de neuromusculaire aandoening oplopen, sterven gemiddeld binnen de drie jaar.
   Bij het grote publiek is ALS nog steeds weinig bekend. Het is een ziekte die het lichaam vanaf de nek volledig lamlegt. Spieren sterven af zodat je niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen. Alle zintuiglijke en geestelijke vermogens blijven wel intact. Een afdoende behandeling laat voorlopig op zich wachten.
   Tijdens de spits van donderdagochtend hebben vrijwilligers van de ALS Liga voor de eerste keer een grote sensibiliseringsactie gehouden in de centrale hal van het Centraal Station. Er werden pins en folders uitgedeeld aan voorbijgangers.
   Actrice Marleen Merckx, al tien jaar ALS-ambassadrice, moest niet lang twijfelen om mee te doen. "Zelf ken ik verschillende patiënten met deze ziekte. Onder meer acteur Carl Ridders stierf er aan in 2008."
   Momenteel telt België 800 à 1.000 patiënten. Na het vaststellen van de diagnose leeft 75 pct van de patiënten nog 2 tot 5 jaar.

Geen opmerkingen: